Cât costă timbrele mele?
- Bogdan Mateciuc
- 23 mar. 2023
- 3 min de citit
Actualizată în: 6 mar.

„Am niște timbre, puteți să îmi spuneți dacă sunt valoroase?”
Primesc săptămânal astfel de mesaje. Ai moștenit niște timbre, le ai de la un prieten, le-ai luat dintr-o casă din Germania, le-ai găsit în pod… Par vechi și ai auzit cândva, undeva, că pe lumea asta există timbre vechi și valoroase. Deci vrei să crezi că și timbrele tale sunt vechi și valoroase. Mai mult, dacă te-ai născut în 1992, atunci un timbru din 1972 ți se va părea vechi. Și vrei tu mult să fie și valoros. Vorbești cu un prieten și el îți spune că trebuie să fie valoroase – deși tu nu te întrebi pe ce se bazează când spune asta.
Deja te vezi numărând banii pe care i-ai lua pe ele. Te duci pe internet si găsești acolo niște anunțuri și persoane care cer sute de lei sau euro pe timbre asemănătoare cu ale tale. Nici nu stai să te gândești dacă timbrele acelea chiar costă atât sau dacă acele persoane vor vinde vreodată timbrele acelea. Deja ești convins că timbrele tale sunt vechi și valoroase și oricine îți spune altceva vrea „să te facă”.
Așa că atunci când eu îți spun că timbrele tale nu au valoarea la care te gândești tu, te superi pe mine.
Totuși, ce îți spun eu despre timbrele tale se poate verifica pe siteuri unde se vând și se cumpără timbre cu adevărat, nu ca pe olx unde Vasile cere 100 lei pe un timbru de 10 bani și nu vinde nimic. De exemplu, poți intra pe siteul Colnect, unde multe timbre au la descriere trecut și prețul la care sunt la vânzare pe ebay. Pe acest site ai toate timbrele din lume, grupate cronologic pe țări. Un exemplu, Franța 1954 (vechi, nu-i așa?): https://colnect.com/stamps/list/country/74-France/year/1954. Majoritatea sunt sub 10 bani bucata; unele sunt PATRU BANI. Dacă nu poți procesa ce înseamnă 10 bani bucata, află că pe 10 timbre dai UN LEU. Franța, anul 1954.
Dar chiar și așa, prețul afișat acolo e un PREȚ CERUT, nu neapărat un preț real. Încearcă ceva: revino pe ebay, la pagina respectiva, după 1-2 zile și vezi dacă a cumpărat cineva timbrul acela. Dacă e încă acolo, asta ar trebui să te ajute să înțelegi nu doar care sunt prețurile reale, ci și cât de ușor/greu e să vinzi timbre.
În loc de încheiere
Timbrele valoroase sunt foarte rare. Nu vechimea le dă valoarea, ci raritatea. Există timbre din 1900 care sunt mai ieftine decât unele din 1960.
Dacă tu ai găsit sau ai primit cadou niște timbre, deja poți spune că nu ai o avere acolo. Nimeni nu dă cadou timbre scumpe. Nici nu le pierde, nici nu le abandonează.
Și încă ceva. Colecționarii colecționează tot felul de timbre. Foarte probabil crezi că colecționarii au niște timbre scumpe, niște averi, în colecțiile lor. Nu e adevărat. Majoritatea colecționarilor au timbre ieftine, cum sunt cele de la linkul de mai sus. Ideea e că noi colecționarii strângem timbre pentru plăcere, nu pentru avere. Le strângem pentru că ne plac, nu pentru că sunt scumpe. Majoritatea dintre colecționari căutăm anumite timbre doar ca să ne completăm colecția, nu pentru că ar fi scumpe. Cu criza asta, suntem și mai puțin dispuși să dăm bani pe niște petice de hârtie. Investiția în timbre e una proastă. Interesul față de ele a scăzut în ultimii zeci de ani, deci prețurile lor cel mult au rămas pe loc, dacă nu chiar au scăzut.
Ca să nu fi dezamăgit când eu sau alt colecționar îți vom spune că timbrele tale nu sunt o avere, îți poți face o auto-evaluare, după câteva principii – asta nu înseamnă că nu pot fi și excepții, dar în general șansele sunt mici.
a. Tot ce e emis după al doilea război mondial, dacă e ștampilat, e până în 50 de bani bucata (atenție, „până în” nu înseamnă neapărat „egal”). Dacă sunt românești, sunt mult mai ieftine.
b. Punctul a, în varianta neștampilată, poate fi dublu, deci undeva între 50 bani și 1 leu bucata.
c. Colițele neștampilate (timbrele acelea mari, cu sau fără zimți în mijloc) sunt 4-5 lei bucata, depinde de țară. Ștampilate, sunt 2-3 lei.
Ceea ce am spus mai sus e valabil pentru timbre și colițe în stare perfectă. Dacă ai timbre îndoite sau care au fost îndoite și se vede urma îndoiturii pe ele, pătate, cu colțuri sau zimți rupți, cu hârtie lipită pe spate (decupate din scrisori), atunci valoarea lor scade spre zero.
Timbrele scumpe există astăzi numai în filme, în povești și în colecții ținute sub cheie. Nu în podul casei, nu în cadouri, nu la bunicul care a trăit în România comunistă.
Comments