top of page

O lume într-un timbru

  • Poza scriitorului: Bogdan Mateciuc
    Bogdan Mateciuc
  • 23 mar. 2023
  • 1 min de citit

Actualizată în: 6 mar.




Mulți am colecționat timbre când eram copii. Unii colecționăm și astăzi.


Ceea ce ne determină să avem această pasiune este sentimentul intim că un timbru este o marcă a timpului.


Orice timbru, emis la un moment dat în istorie, într-un anumit loc, poartă în el amprenta acelei lumi, a acelei societăți la acel moment de timp. Timbrele păstrează și transmit generațiilor următoare o mică mărturie despre un moment istoric, despre o personalitate, despre un eveniment sportiv sau politic. Privim timbrele românești de la sfârșitul veacului al nouăsprezecelea și începutul veacului al douăzecilea și ne amintim de domnia Regelui Carol I. Timbrele din al doilea deceniu al secolului XX ne aduc aminte de primul război mondial. Vedem transformarea României Mari în timbrele din perioada interbelică. Aflăm despre „războiul sfânt împotriva bolșevismului” rusesc și ne întrebăm dacă politica Mareșalului Antonescu a fost una bună. „Mărețele realizări socialiste” sunt marcate în detaliu în timbrele emise de comuniști după 1950. Timbrele românești de după 1990 marchează ieșirea țării noastre în lume, alinierea la standardele și participarea la evenimentele lumii civilizate.


Lucruri similare se pot spune despre istoria filatelică a oricărei țări. În același timp, timbrele sunt un mijloc nu doar pentru rememorarea unor lucruri din trecut, ci și un instrument pentru publicitatea unor aspecte social-politice actuale.


De asemenea, un colecționar de timbre are parte și de experiențe inedite, cum ar fi timbrele false sau timbrele care nu sunt timbre!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page