top of page
  • Poza scriitoruluiBogdan Mateciuc

Austria Germană




„Hitler a ocupat Austria în 1938...”

Așa suntem învățați la istorie. Nu ni se spune de ce toți „austriecii” au ieșit atunci în stradă de bucurie... Vom explica de ce am folosit ghilimele și vom face recurs la istoria adevărată.

În calitate de țară învinsă în primul război mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a dezintegrat în 1918. Una dintre consecințele acestei prăbușiri a fost unirea Transilvaniei cu România.

În octombrie 1918, deputații de la Viena care reprezentau regiunile vorbitoare de limbă germană au inițiat demersuri pentru proclamarea unei republici, în timp ce deputații unguri deja făceau demersuri similare la Budapesta. Astfel, în noiembrie al aceluiași an 1918, împăratul Karl I s-a trezit fără împărăție și a plecat în exil. Din cenușa vechiului Imperiu a apărut, printre altele, o nouă țară numită Republica Austria Germană. Țelul declarat al noii republici era Anschluss (am mai auzit prin 1938 acest cuvânt, nu-i așa?). Adică unirea cu țara-mamă, reprezentată de Germania. Cu alte cuvinte, austriecii se considerau germani.

Numai că istoria o fac învingătorii, iar Tratatul de Pace de la Versailles, semnat în vara lui 1918, le interzicea austriecilor să se unească cu Germania. Cu toate acestea, deputații noii republici au inițiat discuții cu Berlinul pentru a înfăptui unirea. Discuțiile au avut în loc în primăvara și vara anului 1919. Toate bune și frumoase, până când învingătorii din război au prezentat noii republici un tratat de pace (Tratatul de la Saint Germain) în care austriecilor le erau impuse două condiții: să nu se unească cu Germania și să modifice denumirea țării din Austria Germană în Austria. În mod specific, articolul 88 interzicea unirea cu Germania. Parlamentarii austrieci au protestat împotriva acestui abuz, însă țara lor era țară învinsă, și au semnat.

Timpul a trecut și noua Austria, purtând acest nume din 1920, a încercat să existe ca stat independent.

Criza economică din 1930 a lovit foarte tare economia austriacă. Problemele economice s-au adăugat instabilității politice. Pentru a supraviețui economic, în 1931 Austria a început demersuri pentru crearea unei uniuni vamale cu Germania, inițiativă blocată din nou de învingătorii din primul război mondial.

Din criză în criză până în martie 1938, când o serie de politicieni austrieci au făcut din nou apel la Germania pentru salvare. Trupele germane au intrat în Austria, Hitler a ținut un discurs în Viena anunțând unirea cu Germania, și toți austriecii și-au văzut visul împlinit, în manifestări de bucurie care l-au surprins până și pe Hitler.

Însă, istoria o fac învingătorii. După al doilea război mondial, austriecii au fost rupți din nou de Germania, pe motiv că unirea din 1938 fusese un abuz comis de Adolph Hitler.

În imagine, un timbru emis de Austria Germană în iulie 1919, reprezentând clădirea parlamentului din Viena. Inscripția de sus, în caractere gotice, este Deutsch Oesterreich, adică Austria Germană.

25 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page