top of page
  • Poza scriitoruluiBogdan Mateciuc

Sophie Scholl




Unul dintre motivele pentru care colecționăm timbre este acela că ele păstrează și transmit mai departe crâmpeie de istorie. Peste ani, un timbru ne aduce o poveste despre lucruri petrecute demult, care altfel ar fi poate uitate. Astăzi vorbim despre Sophie Scholl, o tânără participantă la rezistența anti-nazistă chiar în Germania lui Hitler.

Sophie Magdalena Scholl s-a născut pe 9 mai 1921 într-un orășel din landul Württemberg. În 1942, s-a înscris și a început cursurile de Biologie și Filosofie ale Universității din München. Provenind dintr-o familie cu puternice opinii anti-naziste, nu a durat mult până când Sophie și fratele ei, Hans (membru totuși în Tineretul Hitlerist), s-au conectat cu alți studenți afiliați grupului de rezistență intitulat Trandafirul Alb. Una dintre acțiunile grupului era acela de a tipări și răspândi manifeste.

Pe 18 februarie 1943, Sophie și Hans Scholl au mers la Universitatea Ludwig Maximilian pentru a lăsa manifeste pentru studenți. Au adus o valiză plină în clădirea principală a universității și au aruncat în grabă teancuri de exemplare pe coridoarele goale pentru ca studenții să le găsească atunci când ieșeau din sălile de curs. Plecând înainte de încheierea cursurilor, frații au observat că în valiză mai rămăseseră câteva exemplare și au decis să le distribuie și pe acelea. Sophie a aruncat ultimele manifeste de la ultimul etaj în jos, în amfiteatru. Această acțiune spontană a fost observată de paznicul universității, Jakob Schmid, un nazist declarat, și cei doi frați au fost arestați de Gestapo. Imediat a fost arestat și Christoph Probst, cel care tipărise manifestele.

Cei trei au fost judecați pe 22 februarie 1943 și găsiți vinovați de înaltă trădare împotriva statului, fiind condamnați la moarte.

Au fost decapitați prin ghilotinare de către călăul Johann Reichhart în închisoarea Stadelheim din München. Sophie a fost executată la ora 17:00, în timp ce Hans a fost executat la ora 17:02, iar Christoph la 17:05. Oficialii închisorii au fost impresionați de curajul lor și i-au lăsat să fumeze țigări împreună înainte de a fi decapitați. Sophie avea doar 21 de ani. Începând cu anii 1970, este comemorată constant pentru activitatea sa de rezistență anti-nazistă.

În imagine, timbru german emis în 2021. Textul reprezintă ultimele ei cuvinte înainte de decapitare: Este o zi splendidă și însorită, iar eu trebuie să mă duc. Dar câți trebuie să moară pe câmpul de luptă în aceste zile, câte vieți tinere și promițătoare. Ce contează moartea mea dacă prin acțiunile noastre mii de oameni sunt avertizați și alertați.

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page